Budgettip: goedkoop op safari

Als gepassioneerd safarist, liefhebber van exotische dieren (in levende toestand) en bewonderaar van ‘the circle of life’ kan ik een safari warm aanbevelen. Enige probleem: de prijs. Het is achterlijk duur om op safari te vertrekken, en al zeker als je graag naar Botswana – dé ultieme safaribestemming – wil. Gelukkig heeft tafkatet (the artist formerly known as the.ego.tripper) een budgetvriendelijk alternatief: Sri Lanka. En specifieker: het Udawalawe National Park.

V

oor heel wat mensen blijft een safari een absolute droom. De Afrikaanse variant – in Zuid-Afrika, Zimbabwe, Kenia, Tanzania, Zambia of Botswana (niet geheel toevallig in prijsvolgorde van net niet peperduur naar ‘zelfs-al-verkoop-ik-twee-nieren-dan-nog-kan-ik-dit-niet-betalen’-duur) – kost al snel een arm en een been en is dus helaas voor velen onhaalbaar. Hoewel je je zou kunnen afvragen of je echt twee armen en twee benen nodig hebt, na je eerste safari-ervaring.

Afijn, gelukkig zijn er ook goedkopere safari-opties. En Sri Lanka is één van die leveranciers van goedkopere safari-opties. Het druppelvormige eiland onder India is altijd al de thuisbasis geweest van tienduizenden olifanten. En het moet gezegd: wie specifiek op zoek is naar olifanten, spot ze hier makkelijker dan in Afrika. Vooral dan in het Udawalawe National Park, in het zuiden van het land. Let wel: het gaat uiteraard om Aziatische olifanten die een stuk kleiner zijn dan hun Afrikaanse soortgenoten.

In vergelijking met een park als de Serengeti is Udawalawe piepklein. Maar het huisvest wel meer dan 600 olifanten, een hoop krokodillen en buffels, heel wat exotische en bijzonder kleurrijke vogels, herten, apen en zelfs enkele luipaarden die zo goed als onmogelijk te spotten zijn. Het park ligt in een droog gebied, met veel lage struiken en dode bomen. Prachtige landschappen zijn het niet, of toch niet in het droogseizoen, maar er valt wel bijzonder makkelijk wildlife te spotten. En daar gaat het toch om op safari. Die safari kan in Udawalawe enkel met een 4WD, een open terreinwagen voor een achttal personen. De entreeprijs bedraagt slechts 15 USD – 14 euro dus. De prijs van een rondje door het park varieert naargelang het aantal toeristen in één jeep. Wil je alles lekker intiem houden, dan heb je voor een euro of 100 wel een safariwagen, een chauffeur en een gids voor jou en je partner alleen (halve dag, dus van 6 tot 9 ’s morgens of van 3 tot 6 ’s middags). Maakt het je weinig uit om de jeep te delen, dan beleef je voor 30 euro de beste budgetsafari van je leven.

Nog een safaritip: neem een flinke lens mee op safari. Met minder dan 200mm kom je op safari vaak niet zo ver. In Udawalawe valt dat nog enigszins mee omdat je echt heel dicht bij de olifanten kunt komen, maar een flinke zoom blijft toch handig.

15 Comments

  1. Billions of Lives

    Hee, super mooie foto’s gemaakt en ook goede tips!
    Zelf ben ik pas net begonnen met bloggen en ook een andere soort blogger volgens mij! 😉 Neem eens een kijkje als je tijd hebt!
    Jou volg ik in ieder geval!

    Like

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s