Fotoreeks: het einde van de wereld

In het uiterste zuiden van Zuid-Amerika – in Vuurland om precies te zijn – dobbert van eind september tot begin april de M/V Stella Australis rond tussen gletsjers en fjorden. Hoogtepunt van de vierdaagse cruise tussen Punta Arenas (Chili) en Ushuaia (Argentinië) is Kaap Hoorn, het meest zuidelijke punt van het continent en terecht ‘het einde van de wereld’ genoemd. 

“W

elkom op Kaap Hoorn”, bromt de officier van de Chileense marine terwijl hij mij – en de 150 andere cruiseshippassagiers na mij – plichtsbewust en in vol ornaat de hand schudt. De M/V Stella Australis is een dik uur eerder tot stilstand gekomen in de ruwe zee voor de kust van het legendarische eiland, waar de Atlantische en de Stille Oceaan elkaar als dronken zeebonken begroeten. Als enige journalist aan boord mag ik met de eerste zodiac van de dag mee om voet aan wal te zetten op Kaap Hoorn, voor de meeste opvarenden het absolute hoogtepunt van de vierdaagse cruise door Tierra del Fuego. Een fotoverslag.

Op weg naar de Tucker Islands, de thuisbasis van honderden pinguïns.
Ainsworth Bay.
Kaap Hoorn, het einde van de wereld.
Ainsworth Bay.
Kaap Hoorn, met in de verte het kunstwerk (weliswaar op de verkeerde kaap)
Het kapelletje op Kaap Hoorn. Bidden voor beter weer!
Het kunstwerk op Kaap Hoorn, het einde van de bedevaartstocht.
De ‘landing’ op Ainsworth Bay.
Zicht op de Pia Glacier.
Wulaia Bay, mijn favoriete halte.

Wulaia Bay.

Zicht vanop Ainsworth Bay, in de verte ligt de Marinelligletsjer.
De M/V Australis.
Met de zodiac rond de Tucker Islands.
Magelhaenpinguïns, de kleinere en ietwat lelijkere broertjes van de Keizer- en Koningspinguïns.
Op weg naar Pia Glacier


Zelf gaan?

De M/V Stella Australis vaart van eind september tot begin april elke week tussen Punta Arenas (Chili) en Ushuaia (Argentinië). Prijzen per persoon vanaf 1.440 Amerikaanse dollar, omgerekend zo’n 1.300 euro. De cruisemaatschappij Australis biedt vier routes aan tussen de twee steden. Onze route heet de ‘Fjords of Tierra del Fuego’ en neemt vier nachten, vijf dagen in beslag. Punta Arenas bereik je via een binnenlandse vlucht in Chili vanuit hoofdstad Santiago de Chile. Reken op een vluchtduur van een dikke drie uur. Vanuit Europa vliegt Air France vanuit Parijs rechtstreeks op de Chileense hoofdstad (vluchtduur: veertien uur). Terugvliegen kan van Ushuaia via Buenos Aires naar Parijs of Amsterdam.

One Comment

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s